Wat te regelen?

Kraamzorg

Kraamzorg is uniek in de wereld. Behalve Nederland is er geen ander land ter wereld waar vrouwen een verzorgende krijgen die hen ondersteunt tijdens de kraamperiode. De taken van de kraamverzorgende zijn onder andere jou en je partner leren de baby te verzorgen en zij helpt jou bij de borstvoeding. Een kraamverzorgende blijft ongeveer 8 dagen na de bevalling.

Al voor de bevalling

Als je thuis bevalt, dan komt de kraamverzorgende al voor de bevalling naar je toe om je te begeleiden en ondersteunen. Ze assisteert ons bij de bevalling en is er om jou en je partner te ondersteunen. Na de bevalling verzorgt ze jou en de baby. Als je in het ziekenhuis bevalt, dan bel je de kraamzorg organisatie voor je weer naar huis gaat.

Je kunt je na de termijnecho al aanmelden bij de kraamzorg. Doe dit voor 16 weken zwangerschapsduur.

Erkenning

Indien jullie niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, kan je partner jullie kindje erkennen. De erkenning dient tijdens de zwangerschap, het liefst voor de 24ste week van de zwangerschap, geregeld te worden zodat je partner de wettelijke vader is van jullie kindje. Na de geboorte dien je nog het ouderlijk gezag aan te vragen.

Werk

Je bent wettelijk verplicht uiterlijk 3 weken voor ingang van je zwangerschapsverlof aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Voor je werkgever is het uiteraard prettiger als je dit eerder doet. Met een zwangerschapsverklaring kan je werkgever een zwangerschapsuitkering aanvragen. Je krijgt deze verklaring van ons. Je mag maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaan. Je bent echter verplicht om minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken. Het totale verlof duurt 16 weken. Je hebt dus altijd minimaal 10 weken na je bevalling vrij ook wanneer de baby later dan gepland geboren wordt.