Wanneer naar de verloskundige?

Ben je zwanger en wil je weten wanneer je naar de verloskundige moet voor de eerste afspraak? In dit artikel ontdek je wanneer je naar de verloskundige gaat, wat je kunt tijdens je bezoek en hoe je je kunt voorbereiden op de eerste afspraak.
Verloskundige bellen

Wat doet de verloskundige?

De verloskundige begeleidt je tijdens je zwangerschap en bevalling, en zorgt ervoor dat jij en je baby gezond blijven. Tijdens je eerste afspraak zal de verloskundige je een aantal vragen stellen en een lichamelijk onderzoek doen.

Tijdens de eerste afspraak

Tijdens je eerste afspraak zal de verloskundige vragen stellen om meer te weten te komen over je gezondheid en achtergrond. Hij of zij zal informeren naar je menstruatiecyclus, de eerste dag van je laatste menstruatie en je huidige leefstijl.

Lichamelijk onderzoek

Na het stellen van vragen zal de verloskundige een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Ze zal je baarmoeder voelen om te bepalen hoeveel weken je zwanger bent. Ook zal ze je bloeddruk meten om te controleren of je geen hoge bloeddruk hebt.

Voorbereiden op de eerste afspraak

Om je goed voor te bereiden op je eerste afspraak, is het handig om een aantal dingen mee te nemen. Denk aan een legitimatiebewijs, je verzekeringspas en eventuele medische informatie. Bedenk ook welke vragen jij aan de verloskundige hebt. Ga samen met je partner zitten en noteer alle vragen die jullie willen stellen. Zorg dat je voor het bezoek aan de verloskundige het intakeformulier hebt ingevuld zodat je direct je verloskundig al de meeste informatie van jou heeft. 

Vervolg controles verloskundige

Na je eerste afspraak zullen er regelmatige vervolg controles plaatsvinden bij de verloskundige. Normaal gesproken zal je ongeveer eens in de vier weken een afspraak hebben tot je 30 weken zwanger bent. Daarna zal dit elke twee weken zijn tot 36 weken zwangerschap, en vanaf 37 weken zal je wekelijks een afspraak hebben.

Heb je na het lezen van dit bericht een vraag?

Wij beantwoorden hem graag...

Stuur ons een bericht