Wanneer kraamzorg

Ben je in verwachting of gaat je vrouw of vriendin binnenkort bevallen? Dan is het belangrijk om kraamzorg te regelen. Maar wanneer moet je dit eigenlijk doen? In dit artikel zetten we alle tips op een rijtje.
Wanneer kraamzorg

Wat is kraamzorg?

Kraamzorg is de zorg die je ontvangt tijdens en na de bevalling. Een kraamverzorgende komt bij je thuis om je te ondersteunen bij de verzorging van je baby en om jou en je partner te begeleiden tijdens deze bijzondere periode.

Wanneer moet je kraamzorg regelen?

Het is belangrijk om kraamzorg tijdig te regelen, bij voorkeur in de eerste 16 weken van je zwangerschap.

Op deze manier heb je voldoende tijd om alles voor te bereiden en het intakegesprek met de kraamzorgorganisatie te voeren. Zo kunnen jullie al tijdens de zwangerschap kennismaken en kijken of er een klik is. 

De kraamverzorgende zal regelmatig aanwezig zijn. Hij of zij zal bij jullie thuis komen in een van de meest bijzondere periodes van jullie leven. Luister daarom goed naar je gevoel. Klikt het met de verloskundige of kraamverzorger en voelen jullie je prettig bij deze persoon?

Wat gebeurt er tijdens kraamzorg?

De kraamverzorgende voert controles uit op de moeder, houd het herstel in de gaten en kijkt naar de ontwikkeling van jullie kindje. Er wordt gekeken naar jullie baby’s temperatuur, kleur, plas- en ontlastingspatroon, en gewicht. Daarnaast biedt de kraamverzorgende ondersteuning bij de (borst)voeding, huishouding en verzorging. 

Wat wordt er vergoed?

Kraamzorg tijdens de kraamtijd wordt voor een groot deel vergoed vanuit de basisverzekering. Het aantal uren kraamzorg dat je krijgt, hangt af van een aantal factoren, zoals het aantal kraamzorguren dat jouw zorgverzekeraar vergoedt en jouw persoonlijke situatie. Houd er rekening mee dat er een eigen bijdrage kan gelden. Het is verstandig om dit na te vragen bij jouw zorgverzekeraar.

Heb je na het lezen van dit bericht een vraag?

Wij beantwoorden hem graag...

Stuur ons een bericht