Kraamzorg vergoeding

Kraamzorg is een essentieel onderdeel van de zorg voor pasgeboren baby's en hun moeders. Het biedt professionele ondersteuning en begeleiding tijdens de eerste dagen na de bevalling. Kraamzorg omvat verschillende diensten, zoals hulp bij de verzorging van de baby, ondersteuning bij borstvoeding en advies over de gezondheid en het welzijn van moeder en kind. Een kraamverzorger helpt ook in het huishouden zodat jullie volledig kunnen genieten van jullie kindje en deze bijzondere periode. 
Kraamzorg vergoeding

Vergoeding kraamzorg

Iedere ouder heeft recht op een vergoeding voor de kraamzorg. De hoogte van de vergoeding hangt af van je gekozen verzekeraar en polis.  

Wat wordt vergoed?

De vergoeding voor kraamzorg kan verschillen per zorgverzekeraar en polis. Over het algemeen worden de kosten voor kraamzorg grotendeels vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat je recht hebt op een bepaald aantal uren kraamzorg, afhankelijk van je situatie. Controleer altijd je polis om te controleren hoe hoog jullie vergoeding zal zijn. 

Vergoeding vanuit de basisverzekering

De vergoeding vanuit de basisverzekering kan variëren van minimaal 24 uur tot maximaal 80 uur kraamzorg. Het aantal uren kraamzorg dat je vergoed krijgt, hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal kinderen dat je krijgt, of er sprake is van complicaties en je persoonlijke situatie.

Eigen bijdrage voor kraamzorg

In bepaalde gevallen is er een eigen bijdrage van toepassing op kraamzorg. Voor kraamzorg thuis geldt een wettelijke eigen bijdrage van €4,80 per uur (2023). Daarnaast geldt er voor kraamzorg in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak) een eigen bijdrage van €19 per dag voor zowel het kind als de moeder

Hoe krijg je kraamzorg vergoed?

Als je een vergoeding wilt krijgen voor de hulp van de kraamverzorgende dien je eerst goed je polis te controleren. Controleer wat de maximale vergoeding is en hoeveel uren kraamzorg je vergoed krijgt. 

Let bij het controleren van je polis goed op de volgende elementen.

Aanvullende verzekering

Sommige zorgverzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan die extra vergoedingen voor kraamzorg bieden. Het is aan te raden om te controleren welke vergoedingen jouw aanvullende verzekering biedt en of deze aansluiten bij jouw behoeften.

Uren kraamzorg

Om kraamzorg vergoed te krijgen, is het belangrijk om het aantal uren kraamzorg dat je hebt gebruikt, bij te houden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de uren te noteren in een kraamzorgdagboek of ander document.

Waar kun je terecht voor kraamzorg?

Geboortecentrum

Als je kiest voor kraamzorg in een geboortecentrum, zal een team van deskundigen jou en je baby ondersteunen tijdens de bevalling, kraamperiode en de eerste dagen na de geboorte. Het geboortecentrum biedt alle benodigde faciliteiten en zorg voor een comfortabele en veilige kraamtijd.

Zorgverlener

Je kunt er ook voor kiezen om kraamzorg van een zorgverlener bij jou thuis te ontvangen. Een gekwalificeerde zorgverlener zal je ondersteunen bij de verzorging van je baby, het geven van borstvoeding en zal je voorzien van advies en begeleiding.

Kraampakket aanvragen

Als aanstaande ouders hebben jullie de mogelijkheid om bij jullie zorgverzekeraar een kraampakket aan te vragen. Dit pakket bevat diverse benodigdheden en informatie voor de laatste fase van de zwangerschap en de eerste periode na de bevalling. Om een kraampakket aan te vragen, dien jullie contact op te nemen met jullie zorgverzekeraar.

Extra kraamzorg

Soms kan het nodig of prettig zijn om extra kraamzorg in te schakelen, bijvoorbeeld als er sprake is van complicaties of als er behoefte is aan extra ondersteuning. In sommige gevallen kan dit vergoed worden vanuit de zorgverzekering.

Heb je na het lezen van dit bericht een vraag?

Wij beantwoorden hem graag...

Stuur ons een bericht