Zwanger en wat te regelen

Ontdek met onze handige checklist wat je moet regelen tijdens je zwangerschap en bereid je voor op de komst van jullie kindje.
Zwanger en wat te regelen

Checklist zwangerschap: wat moet je regelen?

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Een bijzondere tijd waarin er ook veel geregeld moet worden. In dit artikel vind je een handige checklist met alle belangrijke zaken die je moet regelen tijdens je zwangerschap en na de geboorte van jullie kind. We nemen je stap voor stap mee door de verschillende trimesters en geven je nuttige tips en informatie. 

Wat moet je regelen in het 1e trimester (tot week 12)

In het eerste trimester van je zwangerschap is het belangrijk om gelijk een aantal zaken te regelen.

Allereerst is het verstandig om een afspraak te maken met een verloskundige. Een verloskundige begeleidt je tijdens de zwangerschap en bevalling en kan al je vragen beantwoorden. Daarnaast is het belangrijk om foliumzuur en vitamine D te slikken. Foliumzuur verkleint de kans op aangeboren afwijkingen en vitamine D is goed voor de ontwikkeling van de botten van je baby.

Verder is het aan te raden om je zorgverzekering te bekijken. Sommige zorgverzekeraars vergoeden bijvoorbeeld zwangerschapscursussen en je kunt direct controleren hoeveel vergoeding je voor de kraamzorg krijgt. Controleer ook of je een zwangerschapsverklaring nodig hebt voor eventuele aanpassingen binnen je werk. 

Checklist

 • Afspraak maken met een verloskundige in de buurt
 • Foliumzuur en vitamine D pillen kopen (en blijven slikken)
 • Zorgverzekering controleren om extra vergoedingen

Wat moet je regelen in het 2e trimester (week 13 t/m 27)

In het tweede trimester van je zwangerschap is het tijd om de babykamer in te richten.  Maak een checklist met alle benodigdheden voor de babykamer en ga op zoek naar leuke meubels en accessoires.

Vergeet niet om ook aan praktische zaken te denken, zoals een commode, ledikant en voldoende opbergruimte.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over het regelen van kraamzorg. Kraamzorg is er om jou en je gezin te ondersteunen tijdens de kraamtijd. Bespreek met je verloskundige welke kraamzorgorganisaties er bij jou in de buurt zijn en vraag om advies.

Word je begeleid door Wonder Factory dan kunnen wij ook de kraamzorg bieden. Ook is het handig om alvast te kijken naar zwangerschapsverlof. Informeer bij je werkgever naar de mogelijkheden en regels omtrent zwangerschapsverlof.

Indien jullie niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, moet jullie kindje erkend worden. De erkenning dient tijdens de zwangerschap, het liefst voor de 24ste week van de zwangerschap, geregeld te worden zodat je partner de wettelijke vader of moeder is van jullie kindje. Na de geboorte dien je nog het ouderlijk gezag aan te vragen.

Checklist

 • Erkenning regelen bij de gemeente
 • Babykamer voorbereiden
 • Nadenken over kraamzorg
 • Breng je werkgever op de hoogte 
 • Regel het zwangerschapsverlof

Wat moet je regelen in het 3e trimester (week 28 t/m bevalling)

In het derde trimester van je zwangerschap is het belangrijk om de laatste zaken te regelen voordat de bevalling begint. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van geboorteaangifte bij de gemeente. Dit moet uiterlijk binnen 3 dagen na de geboorte gebeuren. Verder is het handig om een vluchttas voor het ziekenhuis klaar te zetten, zodat je alles bij de hand hebt voor tijdens, en na de bevalling.

Ook is het verstandig om je te verdiepen in de verschillende bevallingsmethodes en pijnbestrijding. Bespreek dit met je verloskundige en maak indien gewenst een geboorteplan. 

Checklist

 • Zorg voor een vluchttas met alle benodigde spullen
 • Onderzoek de verschillende bevallingsmethodes
 • Maak een geboorteplan

Na de geboorte

Na de geboorte van jullie kind zijn er ook nog een aantal zaken die geregeld moeten worden. Zo is het belangrijk om binnen 5 dagen na de geboorte de baby aan te melden bij de zorgverzekeraar. Dit zorgt ervoor dat jullie kindje direct verzekerd is. Daarnaast moeten jullie ook de kinderbijslag aanvragen. 

Verder is het aan te raden om op tijd te beginnen met het regelen van kinderopvang. Veel kinderdagverblijven hebben een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus het is verstandig om op tijd te informeren en te reserveren. 

Dit was de handige checklist voor wat je allemaal moet regelen tijdens je zwangerschap en na de geboorte van jullie kind. Toch zijn we het allerbelangrijkste nog vergeten. 

Geniet van deze bijzondere tijd. 

Heb je na het lezen van dit bericht een vraag?

Wij beantwoorden hem graag...

Stuur ons een bericht