We hebben een positieve zwangerschapstest, wat nu?

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist ontdekt dat je zwanger bent met een positieve zwangerschapstest. Dit is een spannend moment waarbij je je waarschijnlijk afvraagt wat je nu moet doen en wat je kunt verwachten tijdens je zwangerschap. In dit artikel geven we je een aantal belangrijke stappen en tips.
Positieve zwangerschapstest

Is mijn zwangerschapstest betrouwbaar?

Voordat je verder gaat, is het belangrijk om te weten dat een positieve zwangerschapstest over het algemeen betrouwbaar is. Je kunt er vanuit gaan dat je écht zwanger bent als je een positieve uitslag hebt. Het maakt niet uit of je het streepje vaag ziet of dat het snel verschijnt, zolang er een tweede streepje aanwezig is, wijst dit op een positieve test.

Resultaat aflezen

Het is belangrijk om de instructies van de zwangerschapstest te volgen om het resultaat correct af te lezen. Dit kan variëren per test, maar meestal moet je een paar minuten wachten voordat je het resultaat kunt zien. Een positieve test wordt meestal aangeduid met twee streepjes, waarbij het tweede streepje aangeeft dat je zwanger bent.

Het controlestreepje

Let ook op het controlestreepje op de zwangerschapstest. Dit streepje verschijnt altijd, ongeacht of je zwanger bent of niet. Het controlestreepje dient ter bevestiging dat de test correct is uitgevoerd.

Je bent écht zwanger, wat nu?

Nu je zeker weet dat je zwanger bent, zijn er een aantal belangrijke stappen die je kunt nemen:

Verloskundige bellen

De eerste stap is om de verloskundige te bellen. Een verloskundige is een professional die je tijdens je zwangerschap zal begeleiden en adviseren. De meeste verloskundigenpraktijken zullen je rond de 8e week dat je zwanger bent uitnodigen voor een eerste afspraak. Maar, wacht niet te lang met het vinden van een verloskundige in de buurt, veel praktijken hebben het druk en hoe eerder jij belt, hoe sneller jij zekerheid hebt. 

Foliumzuur en vitamine D in huis halen

Het is belangrijk om direct te beginnen met het innemen van foliumzuur en vitamine D als je dat nog niet deed. Foliumzuur is essentieel voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby en vitamine D is belangrijk voor de ontwikkeling van de botten.

Uitgerekende datum bepalen

Er zijn online veel gratis tooltjes te vinden die jou helpen te bepalen hoeveel weken je al zwanger bent. De verloskundige zal tijdens de eerste afspraak ook met een voorlopige uitgerekende datum komen. Maar mochten jullie al nieuwsgierig zijn wanneer jullie je zoon of dochter mogen verwachten, laat je vooral gaan. 

Extra letten op je voeding & gezondheid

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan je voeding en gezondheid. Eet gezond, gevarieerd en zorg ervoor dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Vermijd alcohol, roken en drugs, en wees voorzichtig met rauwe producten en bepaalt snoepgoed. 

Heb je na het lezen van dit bericht een vraag?

Wij beantwoorden hem graag...

Stuur ons een bericht