Wanneer moet je de verloskundige bellen?

Je bent net zwanger, je wilt graag zwanger worden of voelt dat de bevalling op gang is gekomen. Wanneer kun je het beste de verloskundige bellen?
Wanneer verloskundige bellen

Bellen terwijl je nog niet zwanger bent?

Heb je een kinderwens en wil je meer informatie over gezond zwanger worden? Ook dan kun je bij ons terecht. Wij nemen alle tijd om jullie vragen te beantwoorden en te ondersteunen bij jullie kinderwens. 

Wanneer moet je de verloskundige bellen bij weeën?

Weeën zijn een teken dat de bevalling begint. Als je regelmatige weeën hebt, is het tijd om de verloskundige te bellen. Regelmatige weeën worden meestal gedefinieerd als weeën die om de vijf minuten of minder komen en ongeveer 60-90 seconden duren.

Daarnaast is het belangrijk om de verloskundige te bellen als je weeën hebt en tegelijkertijd bloedverlies ervaart, met name als het bloed helderrood is of als er vlokjes in zitten. Zijn je vliezen gebroken en is het vruchtwater groen, bruin of helderrood, dan kan dit duiden op een probleem en moet je meteen actie ondernemen. Bel in dat geval altijd ons spoednummer voor directe hulp.

Wanneer de verloskundige bellen bij minder dan 37 weken zwanger?

Als je minder dan 37 weken zwanger bent en je hebt weeën, is het belangrijk om direct de verloskundige te bellen. Dit kan wijzen op voortijdige weeën, wat een risico kan zijn voor jullie baby.

Andere zorgen die je moet bespreken met je verloskundige als je minder dan 37 weken zwanger bent, zijn onder andere als je voortdurend buikpijn hebt, als je vocht verliest of als je je baby al langere tijd niet meer hebt gevoeld.

Wanneer de verloskundige bellen tijdens de bevalling?

Tijdens de bevalling zijn er verschillende situaties waarin het belangrijk is om direct contact op te nemen met je verloskundige. Bijvoorbeeld als je druk voelt op lichaamsdelen zoals je bekken of als je vliezen zijn gebroken en het vruchtwater een groene of bruine kleur heeft. Is het vruchtwater helder van kleur, dan kun je ook de volgende ochtend bellen. 

Een ander belangrijk moment om de verloskundige te bellen is als je een noodsignaal van de baby opmerkt, bijvoorbeeld als je de baby niet meer voelt bewegen of als de baby zich niet goed op zijn hoofdje heeft ingedaald.

Wanneer moet je de verloskundige bellen bij volgende bevallingen?

Als dit je eerste bevalling is, kan het moeilijk zijn om te bepalen wanneer je de verloskundige moet bellen. Het is daarom altijd beter om te vroeg dan te laat te zijn, dus aarzel niet om contact op te nemen met de verloskundige als je twijfels hebt. Wij hebben liever dat je een keer te veel belt, dan te weinig. 

Ga je bevallen van jullie tweede of derde kindje, dan geldt hetzelfde principe: als je het idee hebt dat de bevalling begonnen is of als je je zorgen maakt, bel dan de verloskundige. 

Als je eerder een vroeggeboorte hebt gehad, is het belangrijk om de verloskundige hierover te informeren. Zij of hij kan je specifieke belinstructies geven om ervoor te zorgen dat je de juiste zorg ontvangt.

Heb je na het lezen van dit bericht een vraag?

Wij beantwoorden hem graag...

Stuur ons een bericht