Zwanger worden

Jullie hebben een grote kinderwens en willen graag snel zwanger worden. Waar moet je op letten? Wat helpt écht? De verloskundige geeft je alle tips.
Zwanger Worden

4 Tips om sneller zwanger te worden

Wil je graag zwanger worden, maar lukt het nog niet? Geen zorgen, er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je kans op een zwangerschap te vergroten. In dit artikel geven we je enkele tips waarmee je sneller zwanger kunt worden. Van het slikken van foliumzuur tot het herkennen van je vruchtbare dagen, we behandelen alle belangrijke aspecten.

Tip 1 – Let op je gezondheid

Gezond zwanger worden, begint al voordat je daadwerkelijk zwanger bent. Zorg dat je extra let op je voeding, je beweging en mentale gesteldheid. 

Slik foliumzuur

Het is belangrijk om foliumzuur te slikken zodra je een kinderwens hebt. Foliumzuur, of vitamine B11, draagt bij aan de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je ongeboren kind. Het is aan te raden om hier al mee te beginnen voordat je zwanger bent.

Naast het slikken van foliumzuur is het belangrijk om gezond en afwisselend te eten.

Let op je voeding

Zorg ervoor dat je voldoende groente, fruit, volkorenproducten en magere eiwitten binnenkrijgt. Daarnaast is het belangrijk om een gezond gewicht te hebben. Overgewicht kan de vruchtbaarheid verminderen.

Vermijd stress

Stress heeft veel invloed op je hormonen en daarmee ook op je vruchtbaarheid. Zorg voor voldoende ontspanning en zorg goed voor jezelf. Laat het zwanger worden een feestje zijn. Leg er niet te veel druk op. Hoe groot jullie wens ook is, er zijn meer stellen die wel zwanger worden, dan niet.

Blijf je twijfelen over jullie vruchtbaarheid, doe dan een vruchtbaarheidstest. Dit kan een hoop zorgen wegnemen.

Vermijd alcohol, drug en nicotine

Het is belangrijk om alcohol, drugs en nicotine te vermijden als je zwanger wilt worden. Een gezond lichaam zal sneller zwanger worden en als je eenmaal zwanger bent, kunnen deze stoffen enorm schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus. 

Beweeg voldoende

Beweging heeft een positieve invloed op je hormoonhuishouding en kan daarmee je vruchtbaarheid verbeteren. Maar let op, overdrijf het niet. Te intensief sporten kan juist een negatieve invloed hebben op je vruchtbaarheid. Ga samen wandelen, pak wat meer de fiets naar je werk en probeer wat extra beweging in je normale dag te brengen. 

Tip 2 – Ken je eisprong en lichaam

De eisprong is het moment waarop de eierstok een eicel vrijgeeft. Dit is het meest vruchtbare moment binnen je menstruatiecyclus en het moment waarop je de meeste kans hebt om zwanger te worden.

Er zijn verschillende manieren om je vruchtbare dagen te herkennen. Zo kun je letten op veranderingen in je lichaamstemperatuur, de structuur van je cervixslijm en de positie van je baarmoedermond. Maar, een ovulatietest is natuurlijk het makkelijkst.

Gebruik ook kleine helpers, zoals mobiele apps die je menstruatiecyclus bijhouden en je vruchtbare dagen voorspellen. 

Extra seks op vruchtbare dagen

Zorg dat je extra seks hebt tijdens je vruchtbare dagen. Sperma blijft enkele dagen in het lichaam leven dus een dagje ‘te vroeg’ is écht niet erg.

Tip 3 – Verhoog de vruchtbaarheid van de man

Ook de man speelt een belangrijke rol. Om de kwaliteit van het sperma te verbeteren doet je vriend of man er verstandig aan de komende tijd extra goed voor zichzelf te zorgen. 

Slaap voldoende

Volgens verschillende onderzoeken gaat de kwaliteit van het sperma aanzienlijk achteruit als een man voor een langere tijd te weinig slaap krijgt. Er wordt geadviseerd minimaal 6 uur slaap per dag te krijgen. 

Vermijd stress

Stress is zowel voor de vrouw als de man een grote stoorzender als je probeert zwanger te worden. 

Vermijd warmte rond de testikels

Langdurige blootstelling aan hitte, zoals het nemen van saunabaden of het dragen van strakke onderbroeken of fietsbroekjes, kan de temperatuur in de testikels verhogen en de vruchtbaarheid beïnvloeden.

Tip 4 – Maak er geen moetje van

Seks kan enorm leuk zijn. Maar als je graag samen een kindje wilt en op bepaalde moment ‘verplicht’ seks moet hebben, kan het al snel een moetje worden. Probeer dit te vermijden. Zorg altijd voor voorspel en breng elkaar in de juiste mood. Hoe meer opgewonden jullie beiden zijn hoe meer jullie lichaam zijn best zal doen voor een goede bevruchting. 

Als het zwanger worden niet lukt

Als het niet direct lukt om zwanger te worden, is het belangrijk om niet te snel de moed op te geven. Het kan soms even duren voordat een zwangerschap tot stand komt. Geef het de tijd en blijf positief.

Blijf je twijfelen, neem dan contact op met een verloskundige of huisarts.

Heb je na het lezen van dit bericht een vraag?

Wij beantwoorden hem graag...

Stuur ons een bericht