Roken, alcohol en drugs tijdens je zwangerschap | De gevolgen

Wat zijn de gevolgen van het nemen van drugs, alcohol of het roken tijdens de zwangerschap? We leggen je alles uit.
Alcohol, drugs en roken

De invloed van drugs, alcohol en roken tijdens de zwangerschap

Het is algemeen bekend dat je tijdens de zwangerschap extra op je voeding en gezondheid moet letten. Je gunt je kindje immers de beste gezondheid en alles wat jij eet, drinkt of tot je neemt tijdens de zwangerschap, heeft een gevolg op de ontwikkeling van jullie kindje. 

De gevolgen van drugsgebruik tijdens de zwangerschap

Het gebruik van drugs tijdens de zwangerschap kan ernstige afwijkingen veroorzaken bij jullie ongeboren baby. Het kan leiden tot problemen zoals groeiachterstand, aangeboren afwijkingen en ontwikkelingsproblemen. Daarnaast bestaat er een verhoogd risico op een miskraam en loslating van de placenta.

De gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap

Hoewel er verdeeldheid bestaat over de kwestie en er zelfs artikelen op het internet te vinden zijn die suggereren dat zwangere vrouwen prima een biertje of wijntje kunnen drinken, is alcohol zeer schadelijk tijdens de zwangerschap. Het kan leiden tot het foetaal alcohol syndroom, wat kan resulteren in aangeboren afwijkingen en een verstoorde ontwikkeling van het kind.

De gevolgen van roken tijdens de zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap kan leiden tot verschillende complicaties. Het verhoogt het risico op een miskraam, vroeggeboorte en groeiachterstand van jullie baby. Bovendien kunnen de schadelijke stoffen in sigaretten de ontwikkeling van de baby verstoren en leiden tot ontwenningsverschijnselen bij de pasgeborene.

Roken, alcohol en drugs na de zwangerschap

Of je nu zwanger bent of niet, ook jij weet dat roken, alcohol en drugs schadelijk zijn voor je gezondheid.

Het beste is dan ook om deze middelen niet meer te nuttigen. Ook na de bevalling.

Mag je dan helemaal geen wijntje, cocktail of biertje meer drinken? Moet je dan écht alles laten staan? Het beste is van wel en zeker wanneer je borstvoeding geeft. 

Wil je toch écht graag proosten op jullie nieuwe gezinslid, gooi dan de eerstvolgende moedermelk weg.

De gevolgen van roken en drugsgebruik tijdens borstvoeding

Roken en drugsgebruik kunnen nog steeds schadelijk zijn voor jullie kindje tijdens de periode van borstvoeding. Schadelijke stoffen kunnen in de moedermelk terechtkomen en de gezondheid van de baby beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om ook na de zwangerschap volledig te stoppen met deze gewoontes.

Heb je na het lezen van dit bericht een vraag?

Wij beantwoorden hem graag...

Stuur ons een bericht