Gezonde voeding

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om vers, gezond en gevarieerd te eten. De schijf van vijf kan je hierbij helpen. Om niet teveel aan te komen in de zwangerschap is het verstandig om gezond en gevarieerd te eten. Wat heb je nodig?

Vocht

Drink elke dag 1,5 – 2 liter

Drink niet meer dan 1 kop koffie (of cola) met cafeine per dag

Graanproducten

Graanproducten zijn belangrijk om koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer binnen te krijgen. Denk aan brood, ontbijtgranen, aardappels, peulvruchten, rijst, pasta en couscous.

Groenten en fruit

2 ons groenten en 2 stuks fruit heb je dagelijks nodig om vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vezels en kalium binnen te krijgen.

Ze helpen de bloeddruk te verbeteren

Ze bevatten relatief weinig calorieën, helpen je op gewicht te blijven en zorgen voor een goede stoelgang

Varieer zoveel mogelijk tussen de verschillende soorten groenten en fruit

Was rauwe groenten en fruit goed. In ongewassen groenten en fruit komen soms ziekteverwekkers voor die onder andere toxoplasmose veroorzaken.

Melkproducten en vlees of vleesvervangers, vis of ei

Nodig voor eiwitten, visvetzuren, ijzer, calcium en B-vitamines

Eiwitten zijn nodig als bouwstof(groei) en voor de aanmaak van weefsel in jou en je baby.

Eet geen kazen van rauwe melk (‘au lait cru’) gemaakt. In rauwe melk kan de listeriabacterie groeien. Besmetting met deze bacterie kan schadelijke gevolgen hebben voor de baby. Gepasteuriseerde melk of kazen van gepasteuriseerde melk kun je zonder risico gebruiken.

Eet geen rauw of rosé gebakken vlees (zoals filet Américain of rosbief ).

Eet liever geen lever maar hooguit eenmaal per dag een product waar lever in is verwerkt. In lever zit veel vitamine A. Te veel vitamine A heeft schadelijke gevolgen voor de baby.

Vet (onverzadigd) en olie

Leveren onmisbare voedingsstoffen zoals vitamine A, D, E en essentiële vetzuren. Dit zijn vetzuren die je lichaam zelf niet aan kan maken.

Vet geeft energie en is een belangrijke brandstof voor je lichaam

Onverzadigd vet verkleint de kans op hart- en vaatziekten en is goed voor je cholesterol

Vitamine D is belangrijk voor je botten en het goed functioneren van de cellen in je lichaam

Let op

  • Eten voor 2 is niet nodig.
  • Ga niet afvallen/lijnen tijdens je zwangerschap is niet verstandig. Wanneer je zwanger bent en je gaat afvallen, dan kunnen schadelijke afstoffen die in je vet opgeslagen zitten via je bloedbaan bij de vrucht/baby terecht komen.
  • Als je zwanger bent en je wilt vasten, bespreek dit dan met je verloskundige. Wanneer je zwanger bent is vasten vaak niet verstandig.
  • Eet je geen vlees of vis? Let er dan op dat je genoeg B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. B-vitamines zitten vooral in volkoren producten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivelproducten. Peulvruchten en eieren zijn ook belangrijke bronnen van ijzer, net als vleesvervangers.
  • Eet geen vette snacks en vermijd toetjes met veel suiker. (Bron: https://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/30/voeding/)