Voorbereiden op de bevalling

Elke bevalling is anders, toch kunnen jij en je man je voorbereiden om met een goed en ontspannen gevoel de bevalling tegemoet te gaan.
Voorbereiden op bevalling

Denk na over jullie wensen

Hoe jullie bevalling zal verlopen kan niemand je vertellen. Iedere bevalling is uniek. Daarom is het goed dat jullie samen met jullie verloskundige de bevalling voorbereiden. Dit doe je het liefst via een geboorteplan. 

Een geboorteplan kan helpen bij het bespreken en vastleggen van jullie wensen rondom de bevalling. Dit is een document waarin jullie aangeven hoe jullie de bevalling graag willen laten verlopen. Denk hierbij aan waar je wilt bevallen, wie er bij de bevalling aanwezig mogen zijn en of je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van pijnbestrijding. Bespreek deze wensen met je verloskundige zodat zij of hij hier rekening mee kan houden tijdens de bevalling.

Waar wil je bevallen?

De keuze waar je wilt bevallen is persoonlijk. Sommige vrouwen voelen zich het meest op hun gemak in een ziekenhuis, terwijl anderen liever thuis bevallen. Het is belangrijk om hier goed over na te denken en je keuze te bespreken met je verloskundige. Zij of hij kan je adviseren en helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing.

In bed, op de stoel of in bad?

Hoewel er vanuit arbeidtechnisch oogpunt standaard voor een bedbevalling in het ziekenhuis wordt gekozen, zijn er veel andere manieren om te bevallen. Jij bepaalt hoe je bevalt, het is jouw keuze. Laat je niet beperken door anderen en verdiep je in de verschillende mogelijkheden, zoals het bevallen in bad, via een baarstoel of gehurkt.

Wie mag er bij zijn?

Tijdens de bevalling mag je zelf bepalen wie er aanwezig mogen zijn. Als je kiest voor een ziekenhuisbevalling, is er meestal een maximum aantal personen dat aanwezig mag zijn, afhankelijk van het ziekenhuis. Denk goed na over wie jullie graag bij deze intieme gebeurtenis willen hebben. Bespreek dit ook met de mensen die je er graag bij wilt hebben, zodat zij hier rekening mee kunnen houden.

Jullie ‘vluchttas’

Het is belangrijk om op tijd een ‘vluchttas’ klaar te hebben met spullen die je nodig hebt tijdens de bevalling en in de periode daarna. Denk hierbij aan kleding voor zowel jou als de baby, toiletspullen, belangrijke papieren, snacks en wat te drinken. 

Na de bevalling

Na de bevalling is het belangrijk om te zorgen voor voldoende rust en hersteltijd. Kraamzorg kan hierbij helpen. Een kraamverzorgende komt bij jullie thuis om te ondersteunen bij de verzorging van de moeder en de baby. Zij of hij kan helpen bij het geven van borstvoeding, de verzorging van de baby en het huishouden. Bespreek van tevoren met de kraamzorgorganisatie hoe jullie de kraamzorg willen regelen.

Hoe kun je kraamzorg regelen?

Het regelen van kraamzorg kan best wat tijd en inspanning kosten. Het is daarom belangrijk om dit op tijd te regelen, het liefst rond de 14 weken van de zwangerschap. Neem contact op met verschillende kraamzorgorganisaties en bespreek jullie wensen en verwachtingen. Zij kunnen jullie informatie geven over de mogelijkheden en jullie helpen bij het maken van een keuze.

Heb je na het lezen van dit bericht een vraag?

Wij beantwoorden hem graag...

Stuur ons een bericht