Seks tijdens de zwangerschap – Kan dat en is het veilig?
Tijdens de zwangerschap verandert er veel. Je lichaam ondergaat verschillende fysieke veranderingen en je hormoonniveaus schommelen. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op je seksleven. Maar is seks tijdens de zwangerschap veilig? En wat zijn de standjes die geschikt zijn tijdens deze periode? Is het schadelijk voor je kindje?
We geven je alle antwoorden.
Seks tijdens zwangerschap
Het is heel normaal dat de behoefte aan seks tijdens de zwangerschap kan variëren. Sommige vrouwen ervaren een verhoogde zin in seks, terwijl anderen juist minder zin hebben. Dit heeft te maken met de veranderingen in hormoonniveaus en de fysieke veranderingen die plaatsvinden in het lichaam.
De meeste vrouwen hebben in het begin van de zwangerschap, het eerste trimester, weinig tot geen zin in seks. Je bent immers ook net bevrucht, dus biologisch is het heel goed te verklaren dat je eventjes wat minder zin hebt. Blijf jij wel zin in seks hebben, dan is ook dat volledig gezond. Luister vooral goed naar jullie gevoel.
Ook als je zwanger bent kun een prima seksleven hebben en jullie hoeven je geen zorgen te maken dat jullie baby hier last van heeft.
Je partner wil / durft niet meer
Het kan zijn dat je partner minder behoefte heeft aan seks tijdens de zwangerschap. Dit kan verschillende redenen hebben. Sommige partners voelen zich onzeker over de veranderingen in het lichaam van hun zwangere partner, terwijl anderen zich zorgen maken over de veiligheid van het kindje.
Is seks veilig voor mijn baby?
Over het algemeen is seks tijdens de zwangerschap veilig. De baarmoeder is goed beschermd en de baby is veilig in het vruchtwater. Seksuele activiteit heeft over het algemeen geen invloed op de baby. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en naar je lichaam te luisteren. Als je pijn voelt tijdens seks, bloedverlies hebt of je zorgen maakt, is het belangrijk om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog.
Orgasme tijdens de zwangerschap
Een orgasme tijdens de zwangerschap kan geen kwaad voor de baby. Tijdens een orgasme trekken de spieren in de baarmoeder samen, maar dit zal geen invloed hebben op de baby.
Welke standjes zijn geschikt tijdens je zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap kan het zijn dat sommige standjes minder comfortabel zijn vanwege je groeiende buik. Er zijn echter enkele standjes die geschikt kunnen zijn tijdens deze periode. Standjes waarbij je op je zij ligt, zoals de lepelstand, kunnen comfortabel zijn. Ook standjes waarbij de vrouw bovenop zit worden door veel zwangere vrouwen gekozen, omdat jij zo de controle hebt over de diepte van de penetratie.
Wanneer is het minder veilig om seks te hebben tijdens je zwangerschap?
Er zijn enkele situaties waarin het minder veilig kan zijn om seks te hebben. Als je bijvoorbeeld last hebt van weeën of bloedverlies, is het belangrijk om seks te vermijden en contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog. Ook als je een verhoogd risico hebt op vroeggeboorte of als je placenta voor de uitgang van de baarmoeder ligt, kan seks afgeraden worden. Twijfel je, vraag je verloskundige om hulp.
Blijf niet lopen met je vragen, seks is heel normaal en jouw verloskundige heeft dit soort gesprekken al honderden keren gevoerd.
Seks na de bevalling
Na de bevalling zal je lichaam tijd nodig hebben om te herstellen. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te wachten tot je je fysiek en emotioneel klaar voelt om weer te vrijen. Over het algemeen wordt aangeraden om te wachten tot na je controleafspraak, waarbij je met je verloskundige of gynaecoloog kunt bespreken wanneer het veilig is om weer seks te hebben. Heb geduld, neem de tijd en communiceer openlijk met je partner over je gevoelens en behoeften.
Seks tijdens de zwangerschap kan een intieme en plezierige ervaring zijn, maar het is belangrijk om altijd naar je lichaam te luisteren en de adviezen van je medische professional op te volgen. Geniet van deze bijzondere periode en maak samen met je partner keuzes die goed voelen voor jullie beiden.