Controles tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap zul je regelmatig naar de verloskundige moeten voor controles. Deze controles zijn belangrijk om de gezondheid van zowel jou als je baby te controleren. 
Controles zwangerschap

Verloskundige controles

De verloskundige controles beginnen meestal rond 8-10 weken zwangerschap en lopen gedurende de zwangerschap op. Zo heb je in het begin om de 4 weken nog een controle, terwijl die in de laatste weken van je zwangerschap elke week zal zijn. 

Eerste controle (8-10 weken zwangerschap)

Tijdens de eerste afspraak bij de verloskundige gaat het vooral om het kennismaken. Kies je voor Wonder Factory dan komt de verloskundige bij jou thuis. Samen bespreken we wat je van ons kunt verwachten, of er erfelijke ziektes in jullie familie bestaan en hoe jij je voelt. 

Ook hebben we het over het verloop van de zwangerschap, wat er geregeld moet worden en welke keuzes jullie moeten maken. 

Termijnecho

Een termijnecho is een echo waarbij de verloskundige de grootte van de foetus kan meten en de uitgerekende datum kan bepalen.

Tweede controle (14-16 weken zwangerschap)

De tweede controle vindt meestal plaats rond 14-16 weken zwangerschap. Bij deze controle zal de verloskundige opnieuw naar het hartje van jullie baby luisteren met behulp van een doptone. 

Derde controle (16-24 weken zwangerschap)

Tussen de 16 en 24 weken zwangerschap zul je elke 4 weken een controle hebben bij de verloskundige. Tijdens deze controles zal de verloskundige je baarmoeder voelen om te zien of deze goed groeit. Ook zal ze opnieuw naar het hartje van de baby luisteren.

Twintigwekenecho

De twintigwekenecho is een belangrijke echo waarbij de verloskundige het kindje uitgebreid zal bekijken. Hierdoor worden eventuele afwijkingen opgespoord.

Elke 4 weken controle

Tussen de 24 en 30 weken zwangerschap zul je elke 4 weken op controle moeten bij de verloskundige. 

Controles tussen de 30 en 36 weken zwangerschap

Tussen de 30 en 36 weken zwangerschap zul je vaker op controle moeten bij de verloskundige, ongeveer om de 3 weken. Het doel van deze controles is om de groei en ligging van de baby in de gaten te houden.

Controles tussen de 36 en 42 weken zwangerschap

Vanaf 36 weken zwangerschap zul je wekelijks op controle moeten bij de verloskundige. Bij deze controles wordt er gecontroleerd of de baby voldoende beweegt en zal de groei en ligging van de baby worden beoordeelt.

Al deze controles tijdens de zwangerschap zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat je een gezonde zwangerschap hebt en om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen. Of je nu kiest voor een verloskundige of een gynaecoloog, zij zullen ervoor zorgen dat je de beste zorg krijgt tijdens deze bijzondere periode.

Heb je na het lezen van dit bericht een vraag?

Wij beantwoorden hem graag...

Stuur ons een bericht