De bevalling

Meestal begint de bevalling met weeën. Soms doen die weeën meteen al pijn en volgen ze elkaar al snel op. Maar meestal zijn ze in het begin nog kort, onregelmatig en niet zo pijnlijk. Meestal kun je gewoon blijven doen waar je mee bezig was. Deze weeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond wat soepeler en weker wordt. In het begin is het soms lastig te beoordeling of de bevalling is begonnen, een paar uur later kan het vaak beter beoordeelt worden omdat de weeën steeds krachtiger worden.

De eerste cm’s van de ontsluiting duren vaak het langst. De weeën die nodig zijn om voor ontsluiting te zorgen noemen we ‘ontsluitingsweeën’. De komen regelmatig, om de 3 tot 5 minuten en duren vaak 1 tot 1,5 minuut. Tussen de weeën door is er een moment van rust. Tijdens de laatste centimeters, 8 tot 10 cm, zijn de weeën het heftigst. Maar dan is het eind ook al in zicht.

Indien er 10 centimeter ontsluiting is, gaan de ‘ontsluitingsweeën’ over in ‘persweeën’. Deze weeën zorgen ervoor dat je het gevoel krijgt om mee te drukken, dit kan je niet tegenhouden. Je mag dan langzaam meeduwen en het ritme van je lichaam volgen. Het persgevoel wordt steeds sterkter, je zal dan actief gaan meepersen. In het begin in het soms lastig om te bepalen hoe je moet persen, het hoofdje van de baby zakt steeds dieper en zal steeds duidelijker de richting van het persen aangeven.

Als het hoofdje bijna geboren wordt, voel je het aan de onderkant tussen je vagina en anus uitrekken. Dat kan een pijnlijk, brandend gevoel zijn. Een koude of warme washand tegen je onderkant helpt. Als het hoofdje geboren is, begeleidt de verloskundige je baby verder naar buiten. Je hoeft dan meestal niet meer hard te persen, het lijfje volgt snel. De baby wordt snel op jouw blote buik gelegd.

Nadat de baby geboren is nemen de weeën weer af en trekt je baarmoeder snel samen. Dit zorgt ervoor dat de ‘moederkoek’ los komt en ook geboren kan worden, soms moet je hiervoor nog licht meepersen.
Als de hartslag van de baby niet meer te voelen is in de navelstreng, kan de navelstreng doorgeknipt worden.

Wanneer de verloskundige bellen: